Scroll Top
Žolgarjeva ulica 7, 2000 Maribor, Slovenija

PROTETIKA

Protetične rešitve so nekako v srcu našega dentalnega centra, saj je celotna zgodba dentalnega centra Popdent, začela prav s protetičnim laboratorijem. V preteklih desetletjih delovanja, smo z dobrim delom postali eden izmed največjih zobnih laboratorijev v regiji, ki izdeluje protetične nadomestke za več kot 20 zobozdravstvenih klinik doma in v tujini.

Prav sodelovanje med stomatologom in protetičnim timom je ključnega pomena za izdelavo kakovostnih estetskih in funkcionalnih rešitev, ki vam bomo omogočale samozavestnejši nasmeh in dolgoletno funkcionalnost.

ZAKAJ JE SODELOVANJE STOMATOLOGA IN ZOBNEGA TEHNIKA TAKO POMEMBNO?
Le dober tim, lahko ustvari dober izdelek. Zato pri Popdentu dajemo pomembno vlogo sodelovanju dveh oddelkov – ordinacijskega in laboratorijskega.

Izkušnje in znanje obeh, je temelj za uspeh. Pri večini protetičnih obravnav, je pri snovanju vašega novega nasmeha prisoten zobotehnični tim, ki na internih sestankih in usklajevanjih, skupaj s stomatologom razišče najboljše možnosti in rešitve za vaše težave ali želje.

Fiksna protetika

O fiksni zobni protetiki govorimo, kadar je protetični nadomestek cementiran na zob in ga ni možno odstraniti. Najverjetneje ste pomislili na t.i. mostičke, ki nam omogočajo da nadomestimo manjkajoče vrzeli. V to skupino spadajo tudi zobne prevleke ter estetski elementi, kot so zobne luske.

Pri izdelavi fiksnih zobnih nadomestkov uporabljamo tako tradicionalne metode, kot tudi najnaprednejšo digitalno tehnologijo. V lastnem rezkalnem centru se nahajajo tri najmodernejše rezkalne (CAD/CAM) enote, ki z neverjetno natančnostjo izdelujejo protetične izdelke iz trenutno najboljših materialov na trgu.

Kovinsko porcelanske prevleke

Pri porcelanskih prevleka je ogrodje na katere se kasneje napeče keramika sestavljeno iz posebnih dentalnih zlitin, lahko pa ga zamenjamo tudi z dentalnim zlatom.  Kljub temu, da novejši brezkovinski materiali prevzemajo primat, so tovrstne prevleke še zmeraj standard v protetiki in nam omogočajo tudi nekatere rešitve, ki niso možne pri cirkonskih ali polnokeramičnih prevlekah. V primerjavi s slednjimi pa žal ne omogočajo tako visoke estetike, saj z uporabo kovinskega ogrodja, onemogočimo prehajanje svetlobe, ki je pomembna za naraven videz zob.

Cirkonijeve prevleke

Za razliko od kovinsko porcelanskih prevlek, cirkonijeve prevleke ne vsebujejo kovine, temveč so izdelane iz posebne biokompatibilne cirkonijeve oksidne keramike, na katere lahko kasneje v dentalnem laboratoriju prav tako napeče še dodaten sloj keramike, ali pa se v celoti izdelajo iz cirkon.
V celoti so izdelane z uporabo digitalnih trehnologij – od samega oblikovanja do rezkanje iz posebnega »cirkonskega bloka«. Z uporabo posebnih CNC strojev, se možnosti za človeške napake zmanjšajo na minimum.

Polno porcelanske zobne prevleke

Emax keramične prevleke so izdelane iz litij-disilikatne steklokeramike, ki jo odlikuje odlična estetika in kompatibilnost z obzobnimi tkivi, zato so takšne prevleke najprimernejše za zobe v vidnem sektorju, s čimer lahko ustvarimo popolnoma naraven nasmeh. Tako kot cirkonske prevleke, so izdelane popolnoma digitalno. So popolna izbira za tiste, ki želijo največjo raven estetike, kot tudi za tiste, ki zaradi alergij niso primerni kandidati za kovinsko porcelanske prevleke.

Luske

Luske so odlična metoda za sanacijo poškodovanih, močno obarvanih zob, neenakomerno raščenih ali odkrhanih zob. Izdelane iz kompozita ali iz keramike zagotavljajo dobro estetsko rešitev. Za razliko od zobnih prevlek, pri pravi zoba za luske, odstranimo le minimalno zobne sklenite, le toliko kot potrebujemo, da dosežemo željeno estetiko. V zobnih ordinacijah jih v večini uporabljamo za »lepotne preobrazbe«, ki jih v tujini imenujejo tudi Hollywood smile.

Snemna protetika

Za razliko od fiksne zobne protetike, pri snemni protetiki lahko nadomestke po potrebi vzamemo tudi ven. Kadar nam status oziroma razporedite zob v ustih ne dovoli izdelavo fiksnih rešitev, nam ostanejo na voljo samo še snemne proteze ali pa implantati ali pa implantatno podprte proteze.

Kadar govorimo o snemni protetiki, večina najprej pomisli na totalne proteze, vendar pa v to skupino uvršamo tudi delne proteze s kovinsko konstrukcijo (wizil) in imediatne oziroma začasne proteze.

Totalna proteza

Kadar se soočimo z izgubo vseh zob ali pa je zaradi bolezni (največkrat zaradi parodontoze) potrebno izpuliti več ali vse zobe, nam totalna rešitev predstavlja hitro in cenovno najugodnejšo rešitev.

Izdelana je materiala, ki ga imenujemo akrilat in ga večina prepozna kot roza oziroma rdečkast del proteze. V dentalnem laboratoriju nato v njega vstavijo zobe, katerih obliko in barvo izberemo v sodelovanju z vaši stomatologom. Kadar protetično rešujemo obe čeljusti, lahko izberemo katero koli barvo zob, v nasprotnem primeru pa barvo prilagodimo vaši preostalim zobem.

Kljub temu, da manjkajoči zobje zelo vplivajo na samozavest, pa estetki razlogi niso edini zaradi katerih je potrebno čim prej poskrbeti za izdelavo totalne proteze. Slej kot prej se bodo pojavile težave pri prehranjevanju oziroma žvečenju, prav tako pa brezzobost precej vpliva na izgled vašega obraza, saj ustnice nimajo prave podpore in dajejo videz, da so preprosto padle oziroma se vbočile v obraz.

V kolikor nam sama oblika alveolnega grebena (dlesni) ne omogoča dobrega prileganja ali pa zgolj želite nekoliko stabilnejšo protezo, obstaja tudi možnost vgraditve štirih implantatov v zgornji ali dveh implantatov v spodnji čeljusti. Na ta način lahko protezo dodatno fiksiramo in tako zagotovimo še večji udobje.

Delne proteze s kovinsko konstrukcijo (wizil)

Za delno protezo s kovinsko konstrukcijo, ki jo imenujemo tudi wizil proteza, se odločimo kadar v zobnem loku ne manjkajo vsi zobje, vendar pa manjkajo tako, da ni možno naredite prevleke oziroma mostičke.

Wizil proteze so na videz precej podobne totalnim protezam, vendar pa je njihova funkcija in udobje nošenja, precej višja kot pri totalnih proteza. Za samo fiksacijo proteze se namreč uporabljajo vlite zapone, ki se izdelajo individualno za vsak zob, prav tako pa odpade akrilna plošča, ki prekriva nebo in smo jo omenili pri totalnih protezah. S tem je prenos sil med žvečenje boljši, saj se prenaša na obstoječe zobe.

Wizil proteza je tudi stabilnejša od totalne proteze, ravno zaradi načina pritrditev na zobe, ki so še ostali. V našem dentalnem centru stremimo k temu, da poskušamo v vsakem trenutku zagotoviti tudi največjo možno raven estetike. Iz tega razloga pacientom v večini primerov svetujemo, da se odločijo za način pritrditve s posebni sidri ( v kolikor je to seveda mogoče). S tem se izognemo vlitim zaponam, ki so seveda vidne.

Nastavitev zasebnosti
Spletna stran uporablja piškotke, saj vam želimo prilagoditi vsebino, ki je vam interesantna.
Piškotki se shranjujejo v vašem brskalniku, ki omogočajo lažjo in hitrejšo uporabo strani zaradi predpomnjenih podatkov ter prilagajanja vsebine glede na vaše interese.